Καρλ Φρίντριχ Γκάους: Ο Πρίγκιπας των Μαθηματικών
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqOrPUstUiSdcjaVIlzwGVkaF3nfhqUa4-80u5O8SlmziSp1Y84iDAVmePxxEnyPh2w6OMjbCGgmXz3ttOuJEpCGPgkKyWhw5iz7FUiyP6g73kgt66Q1eQVZvlFRfoiDfjHv8GADFP0Fo/s320/Carl_Friedrich_Gauss.jpg)
Κάπου στα μέσα του 1777 και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου γεννιέται στο Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας από φτωχούς αγρότες γονείς,ίσως ο μεγαλύτερος ή μάλλον ο πιο ταλαντούχος μαθηματικός των νεότερων χρόνων. Πρόκειται για τον Καρλ Φρίντριχ Γκάους που η ιστορία λέει πως από την ηλικία των τριών ετών έδειξε το τεράστιο ταλέντο του διορθώνοντας τον πατέρα του σε λάθος υπολογισμό που έκανε πάνω στα οικονομικά της οικογένειας.
Μια ακόμα ιστορία θέλει των μικρό Γκάους να εκπλήσσει τον δάσκαλο του J.G. Büttner όταν ο τελευταίο προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρων των μαθητών, τους ζήτησε να προσθέσουν όλους τους ακέραιους αριθμούς από το 1 μέχρι το 100.Ο Γκάους κατάφερε να βρει την απάντηση σε λιγότερο από 1 λεπτό,αντιλαμβανόμενος πως προσθέτοντας κατά ζεύγη τα δύο άκρα της σειράς έδιναν σταθερό αποτέλεσμα (1+100=101, 2+99=101, ... ,50+51=101 οπότε 50 x 101=5050).
Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του ο οποίος ήθελε ο Γκάους να ασχοληθεί με την κατασκευή ξύλινων σπιτιών και με την βοήθεια της μητέρας του καταφέρνει σε ηλικία μόλις 15 χρονών να πάρει υποτροφία για το Collegium Carolinum (το σημερινό Πολυτεχνείο του Μπράουνσβαϊγκ),καταφέρνοντας μέσα σε τρία χρόνια να πάρει το πτυχίο και να συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν για άλλα 3 χρόνια.
Οι πρώτες αποδείξεις και η "ανακάλυψη"
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiScl_XfObBhvPYXfdWGKfIW-LY-nxBTNGiVwiCQ46uV0ytNVqpJl3Z6XUqQp1nNrGXGuGiwxrilsn5yNFAxNyLSC64FFRuPVpJ-Ye2_1Flmd2WPy1ujXXfMbKFqlsKCyHozC5b9R1osb8/s320/Bendixen_-_Carl_Friedrich_Gau%25C3%259F%252C_1828.jpg)
Επίσης, έδωσε μία απόδειξη του θεμελιώδους θεωρήματος της άλγεβρας. Το σημαντικό αυτό θεώρημα δηλώνει ότι κάθε πολυώνυμο πρέπει να έχει τουλάχιστον μία ρίζα στο σύνολο των μιγαδικών αριθμών.Ακόμα, βοήθησε και σε έναν άλλο κλάδο των μαθηματικών, την διαφορική γεωμετρία με το «αξιοσημείωτο θεώρημα», αλλά και στην αστρονομία και φυσική με τα «Θεωρία της ουρανίου κινήσεως» και «Ο νόμος του Γκάους» αντίστοιχα.
Προσωπική ζωή και θάνατος
![]() |
Η δεύτερη γυναίκα του Γκάους |
Ο Γκάους απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στο Γκέτινγκεν.Ο εγκέφαλος του συντηρήθηκε ξεχωριστά και μελετήθηκε από των Ρούντολφ Βάγκνερ.
Αν και τα μεγάλα του επιτεύγματα στις θετικές επιστήμες τον καθιστούν άξια έναν από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς όλων των εποχών.Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν το μεγάλο του ταλέντο,η αγάπη του για τα μαθηματικά και η τέλεια ενασχόληση του με διάφορους κλάδους της επιστήμης.
Leave a Comment